Linné - Kommendantsängen

Kommendantsängen – Stadsdelens historia

Kommendantsängen som är en del av stadsdelen Linné, utgör en välbevarad ”stenstadsmiljö” med värdefulla exempel på tidstypisk arkitektur från perioden 1900–1935. Byggnaderna längs Linnégatan med sina förträdgårdar har en mycket stor betydelse för helhetsmiljön längs detta stråk. De två ”fabriksbyggnaderna” visar den blandning av bostäder och större arbetsplatser som fortfarande var vanlig i början av 1900-talet. Terrasserna på Skansbergets sluttning påminner om sekelskiftets delvis mycket intensiva utnyttjande av marken för bostäder.

Till 1868 var Kommendantsängen en del av Älvsborgs Kungsladugård och lydde under kommendanten på Älvsborg. Området användes bl a till betesmark för officerarnas hästar. Omkring 1890 var det ännu i huvudsak obebyggt. Vid Övre Husargatan låg en kolerakyrkogård och en liten grupp trähus som anslöt till Annedals bostadskvarter. Tvärs igenom området gick Kommendantsvägen, ungefär nuvarande Sveagatan.

1877 och 1893 upprättades en stadsplan som omfattade både Kommendantsängen och östra delen av Olivedal. Planens centrala del var en ny bred ”aveny”, Linnégatan, och på båda sidor placerades bostadskvarter.

Kommendantsängen byggdes ut cirka 1895–1930. Här blev Sveagatan som avslutades med Sveaplan ett viktigt stråk. Norra delen längs Skansberget och ut mot en del av Linnégatan utnyttjades för friliggande landshövdingehus. Resten av stadsdelen bebyggdes med slutna stenhuskvarter.

Den första utbyggnaden 1895–1900 omfattade en grupp med omkring 20 landshövdingehus som uppfördes på terrasserade tomter på och intill Skansbergets södra sluttning. Till denna epok hör också ett par industribyggnader, Korsettfabriken och Olof Asklunds Ångbageri.

Större delen av bostadskvarteren bebyggdes sedan med stenhus i 4–6 våningar åren 1900–1930. Under 1930-talet tillkom några hus i nordost mot Skanstorget och Övre Husargatan, på tomter som tidigare omfattade låga trähus.

Under perioden 1965–80 revs större delen av bebyggelsen i norr mot Skansberget och de två södra kvarteren som bl a gränsar till Linnéplatsen och Sveaplan ersattes i huvudsak med nybebyggelse. Kommendantsängen består idag av sex relativt välbevarade stenhuskvarter och några enstaka äldre byggnader av kulturhistoriskt värde.

Idag är Linné en avslappnad och småskalig stadsdel där butiker och kaféer blandas med barer och restauranger.

Linnégatan sträcker sig genom stadsdelen ända från Järntorget till Slottsskogen och sommarsäsongens uteserveringar har sällskap av olika butiker inom mode, hälsa och skönhet. Från Järntorget är det nära till Långgatorna och Haga.

Vid Linnéplatsen tar Slottsskogen vid, Göteborgs största park. Perfekt för en picknick, joggingrunda eller ett besök med barnen på lekplatsen Plikta. Slottsskogen är också arenan sedan flera år för konserterna under Way Out West.